Info

Mitt lantbruk

Det här är en podd för dig som som arbetar inom de gröna näringarna. Programmet leds av Länsförsäkringar Skånes egen lantbruksspecialist, Peter Birch-Iensen, som har både många års praktisk erfarenhet av lantbruk och dessutom samlat en massa kunskap och erfarenhet som rådgivare till lantbruksföretag.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Mitt lantbruk
2020
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
June
May
April
March
February


2018
November
October
September
June
April
March
February


2017
December
November
October
September
June
May
March
February
January


2016
November


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: 2018
Nov 23, 2018

Mitt Lantbruk är på plats i Alnarp under årets Lantmästardag. Här studerar framtidens lantbrukare, driftsledare och tjänstemän inom den gröna näringen. Deras arbetsmarknad är god men de ställs också inför många utmaningar. Svängningarna i klimatet och på marknaden var temat för 2018 års arrangemang och det är något som blir alltmer påtagligt för både nuvarande och framtida lantbrukare. Kunskapskraven när det gäller ekonomi och företagsledning är också allt högre i branschen.

Oct 9, 2018

Entreprenörskap och företagsamhet är termer man allt oftare hör när det gäller den gröna näringen. Att diversifiera sin verksamhet och satsa på flera olika grenar kan vara ett sätt att öka lönsamheten. Men det kräver också att man håller noga koll på marknaden. I Mitt Lantbruk sitter vi i orangeriet på Larviken i nordsvästra Skåne. Ett lantbruksföretag som rymmer både odling, uppfödning och förädling.

När de skånska lantbruken växer i storlek behövs bättre kunskaper i management, marknadsföring och annat som hör företagsledning till. Hur skaffar man sig de färdigheterna och är företagsledning något som passar alla i den gröna näringen? Vi pratar med Ewa Marie Rellman från LRF Skåne om hur de kan stötta samt med Jozefine Nybom, doktorand på SLU Alnarp. Hon ska tittat närmare på vad skånska lantbrukare tycker om företagsledning och entreprenörskap.

Sep 5, 2018

Alla Skånes bönder har känt av effekten av sommarens ihållande värme. I Mitt Lantbruk pratar vi om konsekvenserna för näringen men ser också framåt. Måste lantbrukaren börja planera annorlunda i ett varmare klimat? Länsförsäkringars naturskadespecialist Pär Holmgren hoppas på att konsumenterna ska inse värdet av den svenskproducerade maten så att vi slipper importera livsmedel. Men han menar också att skogs- och jordbruket kan bidra till att lösa problemet med uppvärmningen av klotet. Hjälp finns att få för den som är drabbad – Länsförsäkringars jourtelefon bemannas av både jurister, ekonomer och psykologer.  Det finns också ljus i mörkret. Höstsäsongen har börjat bra och årets höstsådda grödor kan komma att hjälpa upp resultatet.

Jun 29, 2018

Redan romarna spädde ut vinet med vatten och sötade det med honung och kåda för att det skulle smaka bättre. Dagens organiserade matfuskare säljer rapsolja som dyrare olivolja, hästkött som nötkött och guacamole utan en gnutta avokado. Fusket är lönsamt och regeringen har nu lovat hårdare tag mot de som fuskar. Men räcker det?

I panelen deltar Kristina Yngwe, (C), Ingar Nilsson, matskribent, Erik Nilsson, Gunnarshögs gård och Niclas Warén, Ica.

Jun 29, 2018

Vem har råd att ta över gården? Det är lantbrukets känsligaste fråga – vem ska ta över gården när orken tryter. Senaste decenniets kraftigt stigande markpriser har på många håll ytterligare försvårat ägarskiften där hänsyn ska tas till flera parter.

Lyssna på panelsamtalet där Ingvar Karlsson, Affärsspecialist Länsförsäkringar, Stefan Gustavsson HIR Skåne, Ann Knutsson, vd Skånegårdar och Emilia Astrenius Wiederström, LRF Ungdomens ordförande deltar.

Jun 26, 2018

På tisdagens pre-event stod precisionsodling som tema och Mitt Lantbruk åkte dit för att prata med några deltagare och föreläsare. Vilken teknik kommer vi att se i framtidens lantbruk och kommer alla att hänga med i den snabba, tekniska utvecklingen? Lyssna på vilka lantbrukaren, forskaren och rådgivaren ser som vinnare och förlorare i det tekniska racet och vad vi kan vänta oss i framtiden. 

Jun 8, 2018

Årets Borgeby fältdagar stundar. I år återkommer det populärar pre-eventet då årets mässtema, precisionsodling, ska studeras på djupet. I Mitt Lantbruk får du veta mera om vad årets evenemang bjuder på och inte minst vad Länsförsäkringar Skåne har för matnyttigt att erbjuda i sin monter. I år handlar våra panelsamtal om generationsskifte samt om matfusk. LRF Ungdomens ordförande, Emilia Astrenius Widerström menar att det är viktigt att tidigt börja prata om vem som ska ta över gården och hur det ska gå till.

Apr 25, 2018

Många lantbrukare skulle säkert vilja radera några av de många faktorer som påverkar odlandet. En del av den teknik som finns på marknaden kan hjälpa till men är den tillräcklig för att man bara ska hoppa i traktorn och låta gps:en, sensorn och satelliten göra resten? I Mitt Lantbruk pratar vi precisionsodling och den nya teknikens möjligheter och begränsningar med lantbrukare, rådgivare och tillverkare.

Apr 6, 2018

Trots vinterkyla långt fram i mars börjar temperaturen sakta stiga. Det betyder start för vårbruket. I år är det försenat och även kraftigt påverkat av den regniga hösten och kyliga vintern. Hur det kommer att påverka årets skördar, tillgången på utsäde och kvaliteten på marken handlar det om i Mitt Lantbruk. Gäst den här gången är Freddy Bengtsson, produktchef på Lantmännen. Han spår mera hemmarensat utsäde men uppmanar även till mera skånsk fröodling.

Mar 16, 2018

Framtidens teknik sparar pengar åt lantbrukaren och löser miljöproblem. Det finns till och med en svensk tävling som premierar innovationer inom de gröna näringarna. Med satellitbilder kan man avläsa hur grödan mår och bättre avgöra hur mycket gödning den behöver. Sensorer kan genom svansens rörelser avgöra om en ko ska kalva. Tekniken betyder möjligheter men dyra tekniska prylar medför ökade risker för stöld.

Feb 5, 2018

Arbetet på en gård kan vara både tungt och stressigt och när det är ont om tid kan olyckan vara framme.1500 skador per år rapporteras in från företag inom den gröna näringen. Tillsammans med byggnadssektorn och transportbranschen är den en av de mest olycksdrabbade.

I Mitt Lantbruk pratar Peter Birch-Iensen den här gången med Patrik Hermansson, skadereglerare på Länsförsäkringar AB och arbetsmiljöingenjör Torsten Ivarsson. De kommer med tips och råd om hur gården kan bli en arbetsmiljö men också om vilket skydd som kan vara bra att ha om olyckan är framme.

1