Info

Mitt lantbruk

Det här är en podd för dig som som arbetar inom de gröna näringarna. Programmet leds av Länsförsäkringar Skånes egen lantbruksspecialist, Peter Birch-Iensen, som har både många års praktisk erfarenhet av lantbruk och dessutom samlat en massa kunskap och erfarenhet som rådgivare till lantbruksföretag.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Mitt lantbruk
2020
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
June
May
April
March
February


2018
November
October
September
June
April
March
February


2017
December
November
October
September
June
May
March
February
January


2016
November


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: 2017
Dec 18, 2017

Lantbruksåret 2017 är snart till ända. Jordbruksverket rapporterar rekordsiffror för den svenska spannmålsskörden och för oljeväxtodlingen. Hur har det gått för våra skånska bönder? Vi frågar Axel Lundberg på HIR Skåne. Dessutom tittar vi närmare på Länsförsäkringar Skånes egen olycksstatistik för lantbruket som för 2017 visar på en positiv trend när det gäller bränder men mera skador på lantbrukets avancerade maskiner och fordon.

Nov 10, 2017

Allt fler företag på landsbygden vill satsa på solenergi. Och det finns många anledningar till det. Dessutom en hel del bidrag som den kan få som satsar. Men det finns även fallgropar och en del hel kan gå fel vid installationen av solcellerna om man inte anlitar rätt kompetens. I programmet träffar vi en nybliven ägare till en solcellsanläggning, en energirådgivare och Länsförsäkringars el - besiktningsman. De ger dig nyttig information och tips om vad du ska tänka på och var du kan hitta hjälp och information innan du startar ditt solcellsprojekt.

I Borgeby är arbetet i full gång med gropen. Vi tog ett snack med Andreas Mårtensson, mässgeneral för Borgeby Fältdagar.

Oct 4, 2017

Ägarskifte - är det lantbrukets känsligaste fråga? Att skapa rättvisa bland sina barn och samtidigt se till så att gården fortsatt bär sig kan vara en svår ekvation. Med skyhöga markpriser i Skåne kan det dessutom visa sig omöjligt att få den att gå ihop. Våra experter, affärsspecialist Ingvar Karlsson från LF Skåne och Stefan Gustavsson från HIR Skåne, arbetar med de här frågorna dagligen. De ger sina bästa tips och råd om hur de som står inför ett ägarskifte kan göra processen smidigare och hur man förbereder sig i tid.

Sep 6, 2017

Det platta Skåne har faktiskt hela 16 500 skogsägare. En näring som har sina alldeles speciella utmaningar. Kraftiga höststormar, skadedjur och sjukdomar på träden. Tillsammans med Göran Ölander, professor i skogsskötsel och Johan Johnsson på Länsförsäkringar Skåne reder vi ut vilket försäkringsskydd man bör ha om man äger skog. Dessutom hur man sköter skogen så att man undviker stormskador och insektsangrepp.

 

 

Jun 27, 2017

Startskottet har gått för årets Borgeby fältdagar. På årets fullbokade pre-event finns Länsförsäkringar Skånes podd Mitt Lantbruk och tar temperaturen på evenemanget. Vi pratar med tre deltagare om plöjningsfria marker, bättre maskinekonomi och annat man kan få lära sig på årets seminarier.

Jun 1, 2017

Från att ha startat som en fältvandring med ett tiotal utställare 1999 har Borgeby fältdagar vuxit och samlar idag över 20 000 besökare och drygt 400 utställare. Årets program fokuserar på nya metoder och rön om hur man bearbetar jorden smartare. Som vanligt bjuder Länsförsäkringar Skåne på matnyttiga seminarier och panelsamtal med koncernens egen naturskadespecialist Pär Holmgren. Han och hans gäster kommer att bland annat diskutera hur man skapar ett klimatsmart lantbruk.

May 5, 2017

Den senaste tiden har det rapporterats om utbrott av både salmonella och Newcastlesjuka på skånska djurgårdar. Det är svårt att veta vad man ska göra när man får in sjukdom i sina besättningar. Och var man kan få praktiskt och ekonomiskt stöd. Våra experter Inger Löfquist, Hushållningssällskapet och Rasmus Troedson från Agria, ger råd och tips om vart du kan vända dig. Dessutom hur du kan förebygga att sjukdomar får fäste och sprids bland djuren.

Mar 31, 2017

Det är dags för vårbruk i den sydliga landsändan. I Mitt Lantbruk summerar vi fjolårets betsäsong tillsammans med Jacob Bennet, ordförande för Betodlarna. Hur ser det ut inför 2017, då den fria marknaden gör sitt intåg på sockermarknaden?

Daniel Finnfors på HIR Skåne ger tips på hur du kan bearbeta jorden inför sådd och presenterar även nyheterna på årets Borgeby Fältdagar. 

Gäss och andra vilda fåglar blir alltfler och skapar problem för lantbruket. Men det finns knep för att skrämma dem och Länsstyrelsens egen gåsakarl, Göran Frisk, berättar hur du kan göra dina marker mindre attraktiva.  Vi presenterar även vinnaren av utmärkelsen Ung Växtkraft, en entusiastisk bärodlare på Bjärehalvön.

Feb 24, 2017

Råttor och andra skadedjur är ett stort, och växande, problem för lantbruket. Med ett varmare klimat kan vi dessutom vänta oss att ännu fler skadeinsekter hittar till Sverige. Men det finns sätt att få bukt med problemen. Peter Birch-Iensen har bjudit in Magnus Brommesson från Anticimex och konsult Lars-Eric Johansson för att diskutera skadedjur och vad man som lantbrukare kan göra för att förebygga problemen. Dessutom hur och när försäkringen gäller när man får skadedjur på sin gård. 

Just nu samlar Länsförsäkringar tillsammans med Håll Sverige Rent in skrot och miljöfarligt avfall från svenska lantbruk. Anmäl dig före den 13 mars så kan du också få gratis hämtning!

Jan 27, 2017

Värden för många miljoner går varje år upp i rök när byggnader och maskiner i lantbruket börjar brinna. Rengöring och årliga kontroller kan hindra att det sker. Våra experter ger också tips på hur du sköter eldning inomhus och presenterar nya regler som ska förhindra att skördetröskor fattar eld.

1