Info

Mitt lantbruk

Det här är en podd för dig som som arbetar inom de gröna näringarna. Programmet leds av Länsförsäkringar Skånes egen lantbruksspecialist, Peter Birch-Iensen, som har både många års praktisk erfarenhet av lantbruk och dessutom samlat en massa kunskap och erfarenhet som rådgivare till lantbruksföretag.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Mitt lantbruk
2020
September
June
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
June
May
April
March
February


2018
November
October
September
June
April
March
February


2017
December
November
October
September
June
May
March
February
January


2016
November


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: Page 1
Sep 21, 2020

I första avsnittet för denna säsong i Mitt lantbruk blickar vi tillbaka på hur sommaren och skörden har varit. I sommar drabbades vi av en del maskinbränder, vad ska du tänka på när olyckan är framme? Vi tar även en titt på hösten och hur arbetet ute i lantbruket ser ut. Programledare Peter Brich-Iensen gästas denna gång av Fredrik Larsson lantbrukare, Camilla Persson på Lantmännen och Peter Karlsson hos oss på Länsförsäkringar Skåne.  

Jun 2, 2020

Det har nu gått drygt fyra månader sedan Sverige fick sitt första fall av covid-19. Hur har krisen egentligen påverkat lantbruket? Vågar lantbrukare investera i nya maskiner eller väljer man att avvakta? Det pratar programledare Peter Birch-lensen om i Mitt lantbruk tillsammans med sina gäster Ingvar Lindén Regionschef för region syd på Väderstad, Ola Nilsson lantbrukare inriktad på växtodling och Ingvar Karlsson affärsspecialist hos oss på Länsförsäkringar Skåne. 

Apr 29, 2020

Våra skogar har ständigt problem med granbarkborren. I Mitt lantbruk pratar vi om vilken skada dom gör och hur du som skogsägare kan förebygga angrepp. Vi tar även upp hur du kan förebygga bränder i dina skogar och hur corona-krisen kan komma att påverka skogens marknad. Våra gäster i detta avsnitt är Henrik Holmberg på Södra skogsägarna och Carl-Henrik Ahlbäck hos oss på Länsförsäkringar Skåne.

Mar 27, 2020

Snart är det april och vårbruket börjar att sätta fart. Hur har grödorna överlevt den milda vintern? Det reder vi ut i senaste avsnittet av Mitt lantbruk. Vi pratar även om coronaviruset (covid-19) och hur det kan komma att påverka vårbruket. I studion gästas vi av Jacob Bennet ordförande på betodlarna och på telefon har vi med oss Camilla Persson på Lantmännen.   

Feb 27, 2020

Flera gårdar på Skånes landsbygd har på senaste tiden blivit utsatta för våldsamma rån där gårdarnas ägare har blivit misshandlade. I Mitt lantbruk pratar vi om vad du kan göra för att förebygga säkerheten på gården och vad du ska tänka på ifall du blir utsatt för ett rån. Till vår hjälp har vi Ewa-Gun Westford presstalesperson på polisen i södra Skåne, Maria Hofvendahl Svensson på Lantbrukarnas riksförbund LRF och Kenneth Johansson som jobbar hos oss på Länsförsäkringarna Skåne.  

Jan 14, 2020

Det är dags att förbereda sin SAM-ansökan för att få jordbruksstöd från EU. I Mitt lantbruk pratar vi om vad du som lantbrukare ska tänka på när du ansöker. Dessutom diskuterar vi hur EU:s jordbrukspolitik kan komma att påverka det svenska lantbruket. Med oss för att reda ut det här har vi Sara Johansson, politikreporter på ATL, Ingmar Henningson från HIR Skåne och Kristoffer Andersson som är fältkontrollant på Länsstyrelsen. 

Dec 6, 2019

Den som är lantbrukare behöver inte sitta sysslolös bara för att arbetet på fälten är avklarat för året. Vi tipsar om sysslor som är bra att ta itu med under vinterhalvåret och som skyddar maskiner och inventarier.
Vi summerar 2019 som överlag var ett bra odlingsår. Men 2018 är ännu i färskt minne och vi frågar Länsförsäkringars expert om vi kan förutse hur vädret kommer att bli nästa år.

Nov 11, 2019

Nya mattrender skapar efterfrågan på nya grödor. I år har det startats försök med sötpotatisodling i Skåne som håller på att hitta sin marknad. I Mitt lantbruk pratar vi med odlarorganisationen och pionjärer om intresset för att börja odla nytt. Går det att finna avsättning för sina nya produkter och kan de konkurrera med de importerade?

Oct 3, 2019

Maskinerna i lantbruket blir en allt större utgiftspost. Hur ska man då tänka när man skaffar nytt?
I Mitt lantbruk pratar vi finansiering och kalkyler. Kanske det i slutändan lönar sig bättre att göra mindre själv och istället anlita en maskinstation. I andra länder är samägande vanligare. Är det något som slagit igenom även i Sverige och vad är viktigt om man använder varandras utrustning? Våra specialister den här gången är Mikael Stenson från Wasa Kredit, Patrick Petersson från HIR Skåne och Johan Magnusson som äger och driver Flackarps maskinstation.

Sep 5, 2019

Vi står inför ett rekordår för lantbruket. Höga skördar behöver emellertid inte betyda höga priser. I Mitt lantbruk diskuterar vi skördar, priser och förutsättningarna för ännu ett bra år när höstsådden nu drar igång. Dessutom tittar vi närmare på hur det skånska lantbruket kan möta efterfrågan på nya grödor, inte minst havre som alltfler konsumenter har upptäckt. Gäster i podden den här gången är Camilla Persson från Lantmännen och Jacob Bennet och Fredrik Larsson från Betodlarna.

Jun 28, 2019

Ett varmare och blötare klimat kräver nytt tänkande. Hur ställer vi om och vad krävs för att möta de nya utmaningarna? Panelen diskuterar nya växter och odlingsmetoder som ett sätt att anpassa lantbruket till nya förutsättningar.

Jun 28, 2019

Stölderna inom lantbruket är omfattande; maskiner, växtskyddsmedel och materiel för miljontals kronor försvinner utomlands varje år. Vad kan polisen göra och vad är lantbrukarens eget ansvar när det gäller att skydda sig mot brott. Politikerna lovar fler poliser och bättre samordning mellan myndigheterna. Men det löser inte hela problemet.

Jun 28, 2019

Den senaste tekniken gör sitt intåg i de gröna näringarna. Och den kan vara till stor hjälp. Med hjälp av satellitdata och artificiell intelligens kan skador som angrepp av granbarkborrar upptäckas innan spridningen blir alltför omfattande. Under panelsamtalet presenterar IT-bolaget Sogeti hur det går till och hur skogs-och lantbruket kan ha stor användning av tekniken.

Jun 28, 2019

Många lantbrukare installerar solceller, både för att producera el till egen förbrukning och för att sälja. Det kan vara en sund och miljövänlig investering. Men den medför risker om installeringen blir fel. Samtalet på Borgeby handlade om allt som man bör tänka på när man går i solcells-tankar och hur man undviker att göra fel.

Jun 28, 2019

I Länsförsäkringar Skånes monter träffar vår lantbruksspecialist Peter Birch-Iensen representanter från näringen, arrangörerna och pressen. De pratar om hur den nya teknikens intåg ger möjligheter men också utmaningar för näringen. Dessutom om det här jätteeventets relevans för lantbruket.

Jun 25, 2019

Vatten är årets tema på Borgeby fältdagar och temat för tisdagens pre-event. Vi var på plats och pratade med några av dagens föreläsare; professor Jennie Barron, lantbrukare Svante Runfeldt och Johan Eriksson, ekonom och rådgivare på HIR Skåne. Går det att skapa odlingssystem som klarar ett varmare klimat? Lönar det sig alltid att vattna och varför köper en odlare på Gotland norra Europas största pivotanläggning för bevattning? Svaren får du i Mitt lantbruk från Borgeby slott.

Jun 18, 2019

Året stora event för lantbruket närmar sig. I Mitt lantbruk pratar vi om årets tema , vatten och fokusgrödan potatis. Bägge högaktuella och i Borgeby kommer besökarna att få se världsunika bevattningsanläggningar och maskiner som underlättar potatisplockningen. Länsförsäkringar Skånes egen insats utökas för varje år och i år bjuder vi på tre panelsamtal. Oscar Borssén från vårt innovationsbolag Lfant  berättar om det han ska leda. Satellitdata och AI är på ingång i jord-och skogsbruket och användningsområdena är många.

May 15, 2019

Att arbeta smartare kan spara både tid och pengar. Allt fler lantbrukare utbildar sig i Lean, ett arbetssätt som hjälper till att fokusera verksamheten på det som skapar värde. I Mitt lantbruk diskuterar vi med Martin Andersson på Löderups Växt och Karin Håkansson från HIR Skåne hur man bygger upp bättre arbetsrutiner med hjälp av Lean. Dessutom ger Ingvar Karlsson från Länsförsäkringar Bank sin syn på hur lantbruksföretagen kan bli mera lönsamma.

Apr 16, 2019

Varje dag förstörs en traktor när den börjar brinna och bränder i skördetröskor blir allt vanligare. Olyckor som i många fall skulle kunna undvikas. I Mitt lantbruk diskuterar vi de vanligaste fordonsskadorna och vad man kan göra för att förebygga dem. I en spaning framåt spekulerar vi i vad som ska bli nästa tekniska innovation inom lantbruket efter GPS-sändaren. Får vi snart se eldrivna fordon på fälten?

Mar 12, 2019

Höstrapsen står grön på fälten, den första sättpotatisen är redan i jorden. Årets vårbruk har startat och förutsättningarna ser bra ut. Fjolårets extrema torka är emellertid fortfarande färskt i minne. Vi pratar med Andreas Mårtensson från HIR Skåne om vilka speciella förberedelser man kan behöva göra inför säsongen. Att förbereda jordbrukslandskapet för både torka och skyfall är ett långsiktigt arbete och forskare från SLU undersöker vad som behövs för att behålla och leda bort vatten. Dessutom får vi ett smakprov på vad årets Borgeby fältdagar har att bjuda. Årets tema är inte helt oväntat - vatten.

Feb 11, 2019

Bara hälften av det kött svenska konsumenter äter är producerat i Sverige. Även om de i undersökningar säger att de helst äter svenskt. Köttpriserna har under lång tid legat stilla och klimat – och hälsolarm har gjort att köttet fått dåligt rykte. Fredrick Federley, centerpartistisk EU-parlamentariker tycker trots det att svenska producenter trots detta har många fördelar som gör dem konkurrenskraftiga. I avsnittet pratar vi också köttdjurens positiva miljöpåverkan och hur svenska uppfödare kan bli mera konkurrenskraftiga med matskriben Ann-Helen Meyer von Bremen och Maria Hofvendahl-Svensson, vice ordförande i LRF Skåne.

Nov 23, 2018

Mitt Lantbruk är på plats i Alnarp under årets Lantmästardag. Här studerar framtidens lantbrukare, driftsledare och tjänstemän inom den gröna näringen. Deras arbetsmarknad är god men de ställs också inför många utmaningar. Svängningarna i klimatet och på marknaden var temat för 2018 års arrangemang och det är något som blir alltmer påtagligt för både nuvarande och framtida lantbrukare. Kunskapskraven när det gäller ekonomi och företagsledning är också allt högre i branschen.

Oct 9, 2018

Entreprenörskap och företagsamhet är termer man allt oftare hör när det gäller den gröna näringen. Att diversifiera sin verksamhet och satsa på flera olika grenar kan vara ett sätt att öka lönsamheten. Men det kräver också att man håller noga koll på marknaden. I Mitt Lantbruk sitter vi i orangeriet på Larviken i nordsvästra Skåne. Ett lantbruksföretag som rymmer både odling, uppfödning och förädling.

När de skånska lantbruken växer i storlek behövs bättre kunskaper i management, marknadsföring och annat som hör företagsledning till. Hur skaffar man sig de färdigheterna och är företagsledning något som passar alla i den gröna näringen? Vi pratar med Ewa Marie Rellman från LRF Skåne om hur de kan stötta samt med Jozefine Nybom, doktorand på SLU Alnarp. Hon ska tittat närmare på vad skånska lantbrukare tycker om företagsledning och entreprenörskap.

Sep 5, 2018

Alla Skånes bönder har känt av effekten av sommarens ihållande värme. I Mitt Lantbruk pratar vi om konsekvenserna för näringen men ser också framåt. Måste lantbrukaren börja planera annorlunda i ett varmare klimat? Länsförsäkringars naturskadespecialist Pär Holmgren hoppas på att konsumenterna ska inse värdet av den svenskproducerade maten så att vi slipper importera livsmedel. Men han menar också att skogs- och jordbruket kan bidra till att lösa problemet med uppvärmningen av klotet. Hjälp finns att få för den som är drabbad – Länsförsäkringars jourtelefon bemannas av både jurister, ekonomer och psykologer.  Det finns också ljus i mörkret. Höstsäsongen har börjat bra och årets höstsådda grödor kan komma att hjälpa upp resultatet.

Jun 29, 2018

Redan romarna spädde ut vinet med vatten och sötade det med honung och kåda för att det skulle smaka bättre. Dagens organiserade matfuskare säljer rapsolja som dyrare olivolja, hästkött som nötkött och guacamole utan en gnutta avokado. Fusket är lönsamt och regeringen har nu lovat hårdare tag mot de som fuskar. Men räcker det?

I panelen deltar Kristina Yngwe, (C), Ingar Nilsson, matskribent, Erik Nilsson, Gunnarshögs gård och Niclas Warén, Ica.

1 2 Next »